Biologisk mångfald

Att odla känns som det mest självklara man kan göra. Att bli sin egen herre, att producera sin egen mat. Att få vara ute och jobba, använda kroppen, ta hand om jorden, se saker växa. Få barnen att förstå vad maten kommer ifrån, hur mycket jobb som ligger bakom och hur värt mödan det är när man får skörda, äta och njuta.

Våra livsmedelssystem är otroligt sköra idag, där stor del av maten finns på lastbilar. Utan transporter = tomt på butikshyllor inom några dagar.

För att en familj på 4 personer ska bli självförsörjande på grönsaker räcker det med 500 kvm odlingsyta. En medelstor villaträdgård i Sverige idag är i snitt 1200kvm. Det finns otroligt mycket mark som det skulle kunna vara gemensamma odlingar på för de som inte bor i villa eller på gård. Vi behöver dessutom äta mer grönsaker för vår hälsa.

I odlingarna tillåter jag mig att få experimentera, testa nya sätt, nya sorter, blanda in blommor, perenna grönsaker, frukter och bär.  Det ska vara lustfyllt, men med visst mått av eftertanke:

  • Att gynna den biologiska mångfalden
  • Att odla utan gifter
  • Att bygga jord i stället för att utarma jord
  • Att välja fröer och frösorter som är ekologiska och gärna odlade i Sverige
  • Att skapa odlingar som är så kravlösa som möjligt
  • Att odla det vi gillar att äta, är nyfiken på och tycker är kul!

Therese Trädgårdsmat bidrar till mångfalden så här:

  • Säljer grönsaker på gården och i andra kanaler
  • Använder i matvagnen @naraparafoodtruck
  • Levererar grönsaker till byskolor
  • Levererar grönsaker till kommunerna Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn
  • Använder i kurser och matlagningsevent på gården
  • Levererar till värdsarvet Gästgivars Hälsingegård
  • Levererar till Camp Järvsö

Jag hoppas jag inspirerat dig till att börja odla! // Therese