Hållbarhet

Vi arbetar med följande globala mål i vår verksamhet för att uppnå visionen om att fler ska få redskap till att ställa om till en mer hållbar livsstil och producera mat på ett sätt som gör att våra barn och barnbarn kan fortsätta bo på den här planeten.

Vi främjar lokal självförsörjning

För att säkra livsmedelsförsörjningen vid kris måste vi ha lokal produktion även under fredstid. Vi vill främja lokal självförsörjning och därför utbildar vi människor till att själva kunna producera sin egen mat. I Gävleborg är vi i dagsläget beroende av import för vår livsmedelsförsörjning och särskilt låg är självförsörjningsgraden av frukt och grönsaker i länet. Vi jobbar med småskalig odling och är med och driver Hälsinglands Småbrukare Ekonomiska Förening som består av flera lokala odlare med syfte att främja odling i Hälsingland.

Vi höjer kunskapen om matens betydelse för hälsan

Vi utbildar människor till att själva kunna producera mat, att välja bättre råvaror med mer näring. Vi föreläser om matens betydelse för människan och planeten. Therese är lärare i småbruk – ”Grönsaksodling och beredskap” samt ”Mathantverk och beredskap”.  Vi tar emot personer i arbetsträning, lärlingar och praktikanter och samarbetar med skolor och förskolor för att stötta initiativ till att odla.

Vi tar tillvara på allt vi odlar

Vi jobbar uteslutande med lokala råvaror i vår verksamhet och producerar mat på rena råvaror, utan tillsatser och utan bekämpningsmedel. Vi jobbar med slutna kretslopp av näringsämnen så långt som möjligt. Som ett led i att minimera matsvinnet tar vi vara på allt vi odlar här på vår gård. Grönsakerna används till våra syrade produkter, våra matlagningskurser, maträtter i vår matvagn ”Nära Pära”, lokala skolor och restauranger m.m. Genom våra kurser och föreläsningar ger vi kunskap i hållbar utveckling och livsstilar i harmoni med naturen.

Vi bidrar till kortare transportled

Vi är väldigt noga i alla våra inköp att de ska vara så hållbara som möjligt utifrån material, transport, eko m.m. Vi jobbar också med att ta fram produkter i vår matvagn som genom s.k. ”nudging” ska hjälpa människor till bättre beslut för sin hälsa, klimatet och plånboken. Med Hälsinglands Småbrukare Ek Förening har vi fler lokala producenter och får därmed kortare transportled mellan producent och konsument. Ett långsiktigt mål (inom 5 år) är att våra jordbruksmetoder ska vara klimatpositiva, binda mer koldioxid än vad vi släpper ut.

Mål 15 – Vi odlar mångfald

För oss är det viktigt att värna den biologiska mångfalden som är central för vår överlevnad och för en hållbar odling. Detta genomsyras av att vi odlar mångfald både ovan och under jord med många olika grödor och sorter. Vi gynnar våra vilda pollinerare på flera olika sätt, både med mat, boplatser, viloplatser och möjlighet att dricka vatten i sin färd med sitt viktiga arbete. Men även fåglar, fladdermöss, växter och andra djur. Vi strävar efter att använda så lite vatten som möjligt i odlingarna. Detta gör vi genom att bygga bra jord med hög mullhalt som kan ta emot mycket vatten och hålla och lagra vatten.