Vår drivkraft är att fler ska få redskap till att ställa om till en mer hållbar livsstil och producera mat på ett sätt som gör att våra barn och barnbarn kan fortsätta bo på den här planeten. Så här jobbar Therese Trädgårdsmat utifrån perspektiven Miljö, Socialt ansvar och Ekonomiskt.

MILJÖ
- Den energi som vi förbrukar kommer från förnybar el.??
- Vi jobbar med slutna kretslopp av näringsämnen så långt som möjligt.
- Vi strävar efter att investera i en bättre komposteringslösning för grönsaksrester och matavfall från matvagnen. För att bättre nyttja näringen som skall åter till odlingarna samt använda komposterbara engångsmaterial (matvagnen). Köpa in matlådor som kan återanvändas.
- Vi jobbar för att använda så lite vatten som möjligt i våra odlingar, genom att bygga bra jord.

SOCIALT ANSVAR
- Varje anställd ska i den mån det går få styra sin arbetstid utifrån det egna livet och dess livspussel. Med flextider och flexibel arbetstid/vecka/månad. Under vintermånaderna har vi friskvård på arbetstid.
- Vi tar emot personer i arbetsträning, lärlingar och praktikanter.
- Samarbetar med skolor och förskolor, stötta initiativ till att odla. Donerar överskottsplantor till skolor/förskolor.

EKONOMISKT
- Vi ser stor potential till tillväxt, men är något försiktig med att växa allt för snabbt och dra på oss allt för dyra investeringskostnader.
Vi har valt ut 8 st globala mål i Agenda 2030 att jobba med i vår verksamhet.

Mål 2 – Ingen hunger
Vi utbildar människor till att själva kunna producera sin egen mat, att välja bättre råvaror med mer näring. Vi föreläser om matens betydelse för människa och planet. Vi jobbar uteslutande med lokala råvaror i alla våra grenar, sånär som på salt, kryddor, vissa oljor och ibland vissa smaksättare.Vi jobbar med småskalig odling och är med och driver Hälsinglands Småbrukare Ek Förening som består av fler lokala odlare med syfte att främja odling i Hälsingland. Med fler lokala producenter får vi kortare transportled och en närmare kontakt mellan producent och konsument.

Mål 3 – God hälsa och välbefinnande
Vi utbildar människor till att själva kunna producera mat, att välja bättre råvaror med mer näring. Föreläser om matens betydelse för människa och planet. Vi jobbar uteslutande med lokala råvaror i alla våra grenar, sånär som på salt, kryddor, vissa oljor och ibland vissa smaksättare. Vi uppmuntrar personal att lägga upp sina arbetsdagar så att det passar deras livssituation och deras dygnsrytm. Vi producerar mat på rena råvaror, utan tillsatser och utan bekämpningsmedel.

Mål 4-God utbildning för alla
Vi fortbildar personal årligen och jobbar mycket med ”mottot” att vi är alla bra på något. Att lyfta varandras styrkor och att välja arbetsuppgifter utifrån vad man känner sig bekväm och bra på. Men sedan också utmana oss själva i att växa och testa nya saker. Vi håller också kurser och utbildningar och behöver därför också löpande uppdatera och fortbilda oss själva. Therese Trädgårdsmat är också med och bidrar till att öka kunskapen kring ämnet småskalighet och självförsörjning och är därför med i olika projekt kring detta, läs mer här!

Mål 6-Rent vatten och sanitet för alla
Vi jobbar för att använda så lite vatten som möjligt i våra odlingar, genom att bygga bra jord med hög mullhalt som kan ta emot mycket vatten och hålla/lagra vatten. Vi jobbar utan bekämpningsmedel i vår verksamhet.

Mål 11-Hållbara städer och samhällen
Vi utbildar människor till att själva kunna producera mat, att välja bättre råvaror med mer näring. Föreläser om matens betydelse för människa och planet. Vi jobbar uteslutande med lokala råvaror i alla våra grenar, sånär som på salt, kryddor, vissa oljor och ibland vissa smaksättare. Vi odlar utan bekämpningsmedel och samarbetar med producenter som delar samma värdegrund. Vi driver Hälsinglands Småbrukare Ek Förening som består av fler lokala odlare med syfte att främja odling i Hälsingland i sk. Småskalig odling.

Mål 12-Hållbar konsumtion och produktion
För oss är det viktigt att värna den biologiska mångfalden som är central för vår överlevnad och för en hållbar odling. Detta genomsyras av att vi odlar mångfald både ovan och under jord. Vi odlar många olika grödor och sorter. Ett långsiktigt mål (inom 5 år) som vi också har är att våra jordbruksmetoder ska vara klimatpositiva. Alltså binda mer koldioxid än vad vi släpper ut. Tillsammans med lokala odlare med syfte att främja odling i Hälsingland i sk. Småskalig odling.

Mål 13-Bekämpa klimatförändringarna
I varje tanke, i varje handling, i varje inköp, i varje produkt vi producerar så gör vi detta. Vi jobbar också med att ta fram produkter i vår matvagn som genom ”nudging” ska hjälpa människor till bättre beslut, både för sin hälsa, klimatet och plånboken. Vi tar vara på allt vi odlar här på vår gård. Förutom att vi säljer grönsaker på våra gårdsevent/marknader, så använder vi dem till våra syrade produkter, i våra matlagningskurser, i våra maträtter, i vår matvagn ”Nära Pära”, lokala skolor och restauranger.

Mål 15-Ekosystem och biologisk mångfald
Vi jobbar med att varje år öka den biologiska mångfalden på gården. Vi gynnar våra vilda pollinerare på flera olika sätt, både med mat, boplatser, viloplatser och möjlighet att dricka vatten i sin färd med sitt viktiga arbete. Vi gynnar fåglar, fladdermöss, växter och andra djur. Ett långsiktigt mål (inom 5 år) som vi också har är att våra jordbruksmetoder ska vara klimatpositiva. Alltså binda mer koldioxid än vad vi släpper ut. Vi är väldigt noga i alla våra inköp att de ska vara så hållbara som möjligt utifrån material, transport, eko mm.