Projekt
Projekt och Uppdrag
Therese Trädgårdsmat vill vara med och påverka och bidra med kunskapen kring våra ämnen. Därför är jag med i både projekt och styrelseuppdrag. Nedan kan ni läsa om projekten och uppdragen.
Horisontell förståelse genom livsmedelskedjan - pågående
Projektets syfte är främja ett horisontellt kunskapande genom hela livsmedelskedjan, från jord till bord. Med intentionen att skapa ökad förståelse för varandras verkligheter, utmaningar och möjligheter kopplat till att öka självförsörjningsgraden av lokala livsmedel. Samt att öka förståelsen till varför en sådan omställning är önskvärd. Projektägare är Biosfärområde Voxnadalen. Det arrangeras en seminarieserie i 5 delar under perioden höst 2024 – vår 2025. Tanken med seminarieserien är att erbjuda ett forum för utforskande samtal, dialog och nytänkande mellan livsmedelskedjans intressenter. Målgruppen är primärproducenter, verksamma inom livsmedelsförädling, storkök, restaurang och dagligvaruhandel, liksom intresseorganisationer samt politiker och tjänstemän (exempelvis kostchef, beredskapsansvarig, upphandlingsansvarig m.fl.) inom kommun, region och länsstyrelser. Det senaste seminariet ” Lokala livsmedel till offentliga kök och restaurang” genomfördes 11 februari, läs mer här!
Mata Hälsingland - pågående
Som ett första steg genomförs en förstudie som handlar om att hitta och kartlägga potentiella ERFA gårdar. För att i nästa steg ta fram odlingsmodeller som ger god jordhälsa samt är anpassade till södra Norrlands odlingsklimat. Utan att för den skull göra avkall på lönsamheten och att därigenom främja en ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar livsmedelskedja. På lång sikt är syftet att öka andelen lokala livsmedel samt öka antalet lokala livsmedelsproducenter, framförallt gällande frukt och grönsaker. Samt att stärka Hälsinglands civila beredskap i händelse av kris.
Mervärden grönsaker 2022-2024
Projektet drevs med hjälp av stöd från landsbygdsprogrammet 2014–2020 och finansierades till stor del av pengar från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Därutöver finansierade projektet av privata medfinansiärer: Lillbros Gård, Uteskafferiet, Therese Trädgårdsmat, Maria Skoglund och Utigårds. Syftet med projektet var att öka produktionen och försäljningen av lokalt och ekologiskt producerade grönsaker. Det övergripande målet med projektet var att skapa ökad efterfrågan av lokalt och ekologiskt producerade grönsaker på den offentliga marknaden och skapa en ny modell för hur
samverkan och beställning kan ske utifrån odlingsförutsättningarna i länet.
Projektet bestod i att utveckla en affärsmodell för att öka produktionen, tillgängligheten och försäljningen av ekologiskt och lokalt odlade grönsaker, från småskaliga odlare till offentliga kök med fokus på Ovanåkers kommun, Bollnäs kommun och Söderhamns kommun. Samt restauranger, konsumenter och butiker. Det ska ske på ett hållbart sätt genom väl utarbetad transportlogistik, minimalt matsvinn och nya arbetstillfällen genom
samverkan mellan flera aktörer. Slutdatum för projektet var den 31 maj 2024.
Rapporten släpptes den 26 mars 2024, läs mer här!
Liten Investering stora möjligheter 2022-2024
En investering som delfinansierades genom länsstyrelsen i Gävleborg inom landsbygdsprogrammet 2014-2020. Syftet med investeringen var att i det egna produktionsköket kunna utveckla och utöka den befintliga verksamheten. Nytt för företaget var förädling av mer egenodlade grönsaker. Målet med investeringen var att utveckla, utöka och diversifiera både den egna produktionen och kursverksamheten som bedrivs. Även att säkra och utöka samverkan med andra lokala företagare. Investeringen bestod i att förbättra utrymmen i en befintlig lada för att bättre passa förädling av grönsaker och andra produkter, genom köpta tjänster från bygg och elfirma. Slutdatum för investeringen var 30 November 2023.
Styrelseuppdrag:
Jag sitter med i LRF styrelse Bollnäs kommunavdelning, styrelsen Företagarna Bollnäs samt i styrelsen i Leader-utveckling i Hälsingebygden, där uppdraget är att dela ut pengar till lokala projekt som utvecklar och främjar landsbygden.