Odling
Odla för hälsan
”Vi vill ge redskap till andra att ställa om till en mer hållbar livsstil. Att uppmuntra och inspirera att äta mer grönsaker och i förlängningen få fler att odla sin egen mat.”
Att planera sin odling, sköta om den, skörda och sen tillaga, det är något alldeles speciellt. Tänk vad mycket gott, hälsosamt och spännande man kan skapa. Att slippa oroa sig för om råvarorna är besprutade, om det är några tillsatser i maten, om maten faktiskt är vad den utger sig för att vara.
Therese Trädgårdsmat bedriver en småskalig grönsaksodling här på gården i ”Lotan” utanför Kilafors i Hälsingland. Vi värnar om den biologiska mångfalden som är central för vår överlevnad och för en hållbar odling. Vi använder ingen konstgödsel eller bekämpningsmedel i våra odlingar. För oss är relationen till kunden i fokus och vi hoppas också att ni som väljer oss känner att ni gör det för att det känns viktigt med relationen till maten.
Vad vi odlar
Vi odlar en mängd olika grönsaker. Exempelvis: olika sorters kål (vitkål, spetskål, rödkål, grönkål, svartkål m.m.), sallad, basilika, chili, broccoli, kålrabi, potatis, lök, gräslök, purjolök, trädgårdsmålla, mynta (olika sorter), bladpersilja, kruspersilja, blekselleri, rotselleri, rödbetor, gulbetor, zucchini, vaxbönor, kålrot, gurka, tomat, dill, mangold, krusbär, röda/svarta vinbär, björnbär, hallon, bärhäggmispel, äpple, amerikanska blåbär och blåbärstry, smultron, jordgubbar, fläderbär, sparris, rosenkvitten, minikiwi, rabarber, söt- och surkörsbär, plommon m.m.
Det är en lång process för odling, ”från jord till bord”, i vårt årshjul har vi illustrerat vilka arbetsuppgifter som sker när.

Hur vi använder det vi odlar
Vi tar vara på allt vi odlar här på vår gård. Vi använder grönsakerna till våra syrade produkter, i våra matlagningskurser, i våra maträtter, i vår matvagn ”Nära Pära”, säljer dem på våra gårdsevent, lokala skolor, restauranger, lokala marknader/events och vårt andelsjordbruk
Vår odlingsmetod
För oss är det viktigt att värna den biologiska mångfalden som är central för vår överlevnad och för en hållbar odling. Detta genomsyras av att vi odlar mångfald både ovan och under jord. Vi odlar många olika grödor och sorter. Både ett, tvååriga och fleråriga. Vi skapar livsmiljöer för mikroorganismer i jorden genom att täcka marken med organiskt material. Detta minskar också avdunstningen av vatten, samt att matjordslagret byggs upp. Ju större matjordslager desto bättre vattenhållande förmåga får jorden. Vilket gör att den både klarar torka och skyfall mycket bättre än en ”naken jord”. Vi använder ingen konstgödsel eller bekämpningsmedel i våra odlingar. För att hålla skadedjur borta och hålla en jämn och bra temperatur använder vi kålnät och fiberduk i våra odlingar.
Visste du att...
*Vi skördar 1,5 ton kål varje år!
*Vi skördar 2,5 ton grönsaker totalt varje år!
Varför småskalig odling är viktig
Inom en nära framtid behöver Sverige öka både andelen lokalt producerade livsmedel och antalet lokala företag inom de gröna näringarna. Och inte minst främja lokal självförsörjning. Särskilt låg är självförsörjningsgraden av frukt och grönsaker i Gävleborgs län. Vi tror också på fler och mindre producenter. Därför är vi med och driver Hälsinglands Småbrukare Ek Förening som består av fler lokala odlare med syfte att främja odling i Hälsingland. Med fler lokala producenter får vi kortare transportled och en närmare kontakt mellan producent och konsument.
Det kan förekomma lokala väderfenomen där vissa områden är mer utsatta för exempelvis torrperioder, hagelskurar, kraftiga vindar och skyfall. Genom fler småskaliga odlare utspridda i hela länet är då chansen högre att det är flera odlare som inte har blivit utsatta för förstörda odlingar/skördar. Och på så sätt sjunker då riskerna istället för att en enda stor odlare får sina skördar/odlingar helt förstörda som enda odlare i länet.
Vi är med och påverkar
Therese Trädgårdsmat vill vara med och bidra och öka kunskapen kring ämnet småskalighet och självförsörjning och är därför med i följande projekten: Horisontell förståelse genom livsmedelskedjan och Mata Hälsingland, läs mer här! Therese sitter också med i LRF styrelse Bollnäs kommunavdelning, styrelsen Företagarna Bollnäs samt i styrelsen i Leader-utveckling i Hälsingebygden, där uppdraget är att dela ut pengar till lokala projekt som utvecklar och främjar landsbygden.