Frågor och Svar om syrade grönsaker!

Ett urval av de vanligaste frågorna kring våra syrade grönsaker hittar ni nedan, hittar ni inte er fråga, så kontakta oss gärna här!

Vad är syrning?

Syrning är en konserveringsmetod som används för att förlänga hållbarheten av bland annat grönsaker. Metoden gör också vissa näringsämnen mer tillgängliga och är ett bra sätt att bevara c-vitamin trots lång lagring. Det vanligaste är att man syrar vitkål, morötter, rödbetor, gurka och oliver. Läs mer på Livsmedelsverket.

Hur går syrningen till?  

Här kan du läsa hur syrningen går till, Läs mer här!

Hur lång tid tar det att syra grönsaker? 

Räkna med en process som tar ett par månader. Att ”sätta” sin burk går ganska fort men sedan behövs det gott om tålamod. Burkarna skall vara i rumstemperatur ca 8-14 dagar beroende på sort och temperatur. Efter det skall de stå i kyl minst 4-8 veckor men allra helst ännu längre för att smakerna ska utvecklas och bli riktigt goda.

Vad är mjölksyrade grönsaker, fermentering, syrade grönsaker, är det någon skillnad?

När det gäller fermentering av grönsaker används även termerna mjölksyrning, mjölksyrade grönsaker, fermenterade grönsaker och syrade grönsaker. Det är samma sak men har ingenting med mjölk att göra utan syftar på mjölksyrabakterierna som är aktiva i processen. (källa https://www.surtantens.se/fakta/)

Vad är hållbarheten på syrade grönsaker?

Oöppnad burk håller 6 månader och ska förvaras i kylskåp. Öppnad burk håller 2-4 veckor i kylskåp. Tryck ner innehållet och jämna till ytan när du tagit ur burken så håller det längre, det är viktigt att ta rena bestick ur burken.

Hur mycket kan man äta varje dag?  

Enligt tysk forskning så räcker det med två matskedar varannan dag. (källa: rapport ”Mjölksyrade grönsaker i baltisk tradition”  av Galina Timerman)

Vad har syrade grönsaker för effekt på hälsan?

Tyska forskare har visat att de som minst två gånger i veckan äter surkål, minskar risken att få tarmcancer. Surkål reglerar matsmältningen och stimulerar aktiviteten i mag-tarmkanalen. För förebyggande och hälsofrämjande effekt räcker det att äta två matskedar med surkål varannan dag. Surkål innehåller stora mänger av vitaminer: C, B-grupp, vitamin U och karotenoider. (källa: rapport ”Mjölksyrade grönsaker i baltisk tradition”  av Galina Timerman)

Hur smakar syrade grönsaker?

Syrliga och krispiga, vissa mjukare, salt, lite umami. Rödbetsmix kan ha en mild ”jordig smak”.