Här har vi samlat våra bästa tips. Hoppas det skall inspirera dig till hur enkelt du kan äta mer grönsaker och syrade grönsaker. Smaklig måltid!

Morotssoppa med getostcreme och baconsmul
8-10 portioner
- 1 kg morötter
- Olivolja
- Syrade grönsaker (valfri sort)
- En kruka färsk timjan
- Salt och peppar
- 1 lök
- 1 dl vätska från syrade grönsaker
- 1,2 liter vatten
- 2 tärningar grönsaksbuljong (eller egen buljong)
- 1 dl grädde
- 1 tsk paprikapulver
- 1paket bacon
Getostkräm:
- 200g getost (utan kanterna)
- 2dl creme fraiche
- Salt och peppar
Rosta morötterna i ugnen på 150 grader i ca 30 min. Fräs lök på svag värme i olivolja och häll sedan på vätskan från syrade grönsakerna och paprikapulver. Värm buljongvätskan. Mixa sedan morötterna med hälften av buljongvätskan och all lökblandning. Ta därefter i resten av buljongblandningen och grädde (om du vill ha det). Klipp bacon i små bitar och värm i ugnen eller stekpanna, tills de blir lite krispiga. Rör ihop Getostcreme 200 gram getost (utan kanterna) 2dl creme fraiche. Vid servering: Lägg i en klick (ca 1-2msk getostcreme) i mitten på tallriken. Häll morotssoppa runt och toppa med baconsmul och timjan.

Rödbetssoppa (borschtliknande)
Ca 6 portioner. Tips! Supergod också med benbuljong och högrev.
- 5-6 st råa rödbetor
- 1 gul lök eller 1 purjolök
- 2 morötter
- 1/4 vitkålshuvud (ca 300 g)
- 4-5 st potatisar
- 2 vitlöksklyftor
- 1,5 liter vatten
- 2 lagerblad
- 4 matskedar syrad rödbetsmix (eller mer, beroende på syra)
- 2 st grönsaksbuljong
- 2-3 msk tomatpuré
- Syrad rödbetsmix
- Salt & peppar
- Smör eller olja till stekning
Skala rödbetor, morötter och potatis. Riv eller strimla alla grönsakerna, skär potatisen i tärningar. Värm smör och olja i en rymlig gryta. Börja med att steka lök, vitlök, vitkål och morot. Fräs grönsakerna ett par minuter tills de mjuknar. Vänd i rödbetorna och stek allting någon minut till. Tillsätt het buljongvätska, tomatpuré, peppar och lagerblad. Vänd i potatis och koka upp allt under lock och låt sedan soppan sjuda i 20-30 min. Smaka av med syrade rödbetsmix, salt och peppar ca 5 min innan soppan kokat klart. Garnera med finhackad persilja eller dill och servera med avrunnen Hälsingeyoghurt.

Rårörda lingon
Ta upp frysta lingon och lägg i en bunke tillsätt ca 1dl socker till 1/2 liter bär (enligt vårt tycke).
Låt stå ca 30 min i rumstemperatur. Blanda sedan runt socker och bär med en sked, tills sockret löst sig.
Rårörda lingon och syrade grönsaker är gott som tillbehör till kötträtter, på gröten, att toppa salladen eller smörgåsar. Mums!
